دندانپزشک

دندان عقل و عوارض نکشیدن دندان عقل

امتیاز دهید
در زمان رشد دندان عقل ، ۲۸ دندان بزرگسال دیگر در جای خود قرار دارند . پس همیشه فضای کافی برای رشد دندان عقل وجود ندارد که این موضوع میتواند منجر به جراحی شود.
دندان عقل
نمایش ویدیو درباره دندان عقل

۱

رزرو نوبت و یا ثبت شماره

۲

با شما تماس میگیریم

۳

ارسال عکس و مدارک

۴

زمان حضور در کلینیک را هماهنگ میکنیم

دندان های عقل – یا آسیاب سوم – آخرین مجموعه از دندان های بالغ شما هستند که در سنین ۱۷ تا ۲۵ سالگی رویش می کنند. بسیاری از افراد برای جلوگیری از درد، عفونت و سایر مشکلات بهداشت دهان و دندان نیاز به کشیدن دندان عقل خود دارند. دندان های عقل در پشت لثه رشد می کنند و آخرین دندان هایی هستند که از بین می روند. اکثر مردم ۴ دندان عقل دارند.(یک دندان در هر گوشه)

در زمان رشد دندان عقل ، ۲۸ دندان بزرگسال دیگر معمولاً در جای خود قرار دارند، بنابراین همیشه فضای کافی در دهان برای رشد مناسب دندان عقل وجود ندارد.همین کمبود فضا باعث میشود که گاهی اوقات دندان عقل در یک زاویه نامناسب رشد کند یا گیر کند و فقط تا حدی بتواند رشد کند. دندان های عقلی که به این شکل رشد می کنند به نام نهفته شناخته می شوند.

دندان های عقل که به عنوان دندان آسیاب سوم نیز شناخته می شوند، آخرین مجموعه دندان ها  هستند که در دهان انسان رشد می کنند. آنها معمولاً در سنین ۱۷ تا ۲۵ سالگی ظاهر می شوند، به همین دلیل است که معمولاً به آنها “دندان عقل” می گویند .

دندان های عقل اغلب نهفته می شوند، به این معنی که قادر نیستند بطور کامل از لثه عبور و رشد کنند که این موضوع بدلیل زمان رشد آنهاست که معمولا در اوایل بیست سالگی شروع میشود آنهم زمانیکه تمامی دندانها جز دندانهای عقل رشد کردند و این موضوع باعث کمبود جا برای رشد دندانهای عقل میشود. این موضوع می تواند باعث انواع مشکلات دندانی مانند درد، عفونت و آسیب به دندان های مجاور شود. به همین دلیل، بسیاری از دندانپزشکان توصیه می کنند که افراد برای جلوگیری از عوارض، دندان عقل خود را خارج کنند . 

وضعیت دندان عقلدندان‌های عقل معمولاً در استخوان فک رشد می‌کنند و در حالی که سعی می‌کنند از طریق لثه بیرون بیایند، شروع به رشد کرده و به بافت اطراف فشار می‌آورند. روند رشد دندان عقل می تواند غیرقابل پیش بینی باشد و در افراد متفاوت است. در برخی موارد ممکن است دندان عقل بدون هیچ مشکلی بیرون بیاید، در حالی که در موارد دیگر ممکن است نهفته شده و حتی در مواردی ممکن است بد رشد کنند یعنی قابل رویت باشند اما در حال فشاربه دندانها و ساختارهای کناری خود هستند , به این حالت نیمه نهته هم گفته میشود.

بدترین حالت رشد دندان عقل زمانی است که نهفته می شود، به این معنی که نمی تواند از لثه بیرون بیایند و بطور کامل قابل مشاهده باشد. این موضوع  می تواند مشکلات مختلفی را ایجاد کند ;     

درد و ناراحتی: دندان عقل نهفته می تواند باعث درد و ناراحتی شود زیرا به دندان ها و بافت های اطراف فشار می آورد.

عفونت: هنگامی که دندان عقل به طور جزئی یا کامل نهفته است، تمیز کردن صحیح آنها ممکن است دشوار باشد که خطر عفونت را افزایش می دهد.

آسیب به دندان های دیگر: دندان عقل نهفته می تواند به دندان های دیگر فشار وارد کند و باعث آسیب یا ناهماهنگی شود.

کیست یا تومور: در موارد نادر، دندان عقل نهفته می‌تواند باعث ایجاد کیست یا تومور شود که می‌تواند باعث آسیب به استخوان فک و دندان‌های اطراف شود.

در برخی موارد، دندان عقل نهفته ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد تا از بروز یا بدتر شدن این مشکلات جلوگیری شود. معاینات منظم دندانپزشکی و عکسبرداری با اشعه ایکس می تواند به نظارت بر رشد و موقعیت دندان عقل کمک کند و به دندانپزشکان اجازه می دهد تا قبل از بروز مشکلات مداخله کنند.

وضعیت دندان های عقل در فک بالا و پایین به دلیل تفاوت در آناتومی و نحوه رشد دندان ها می تواند متفاوت باشد. در اینجا چند تفاوت کلیدی وجود دارد;

موقعیت: دندان های عقل در فک بالا بیشتر از دندان های فک پایین به سینوس ها نزدیک تر هستند. این می‌تواند در برخی موارد برداشتن را پیچیده‌تر کند، زیرا دندانپزشک یا جراح دهان ممکن است نیاز به اقدامات لازم برای محافظت از سینوس‌ها در طول عمل داشته باشد.

نهفتگی: نهفتگی دندان عقل پایین بیشتر از دندان عقل بالایی است. این موضوع به این دلیل است که دندان‌های عقل پایین اغلب نزدیک‌تر به اعصاب، ریشه‌ها و دیگر ساختارهایی قرار دارند که می‌توانند مسیر رشد آنها را مسدود کنند. در نتیجه، دندان های عقل پایین ممکن است به طور جزئی یا کامل نهفته شوند.

شکل گیری ریشه: دندان های عقل در فک پایین نسبت به دندان های فک بالا ریشه های بلندتری دارند. این می تواند جراحی آنها را دشوارتر کند، زیرا ممکن است ریشه ها عمیق تر در استخوان فک فرو رفته باشند .

بی‌حسی: به دلیل موقعیت دندان‌های عقل بالا، ممکن است بی‌حس کردن ناحیه با بی‌حسی موضعی نسبت به دندان‌های عقل پایین آسان‌تر باشد. علاوه بر این، دندانپزشکان ممکن است نیاز به استفاده از تکنیک های بیهوشی اضافی یا آرام بخش برای دندان عقل پایین داشته باشند تا از راحتی بیمار در طول عمل اطمینان حاصل کنند.

به طور کلی، وضعیت دندان عقل در فک بالا و پایین میتواند متفاوت باشد و رویکرد خاص درمان به عوامل فردی مانند موقعیت دندان ها، وجود هر گونه مشکل دندانی دیگر و سلامت کلی بیمار بستگی دارد.

کشیدن دندان عقل همیشه اجباری نیست، اما ممکن است در موارد خاصی توصیه شود.(در ادبیات تازه دندانپزشکی توصیه می‌شود قبل از ۳۰ سالگی دندان عقل را بکشید) در اینجا چند موقعیت وجود دارد که دندانپزشک یا جراح دهان ممکن است کشیدن دندان عقل را توصیه کند;

نهفتگی : اگر دندان عقل نهفته باشد، به این معنی که نتواند از لثه بیرون بیاید و به طور کامل قابل مشاهده باشد، ممکن است باعث درد، عفونت یا آسیب به دندان های اطراف شود. در این موارد، استخراج ممکن است برای جلوگیری از بدتر شدن این مشکلات توصیه شود.

شلوغی: اگر فضای کافی در دهان برای بیرون آمدن دندان عقل بدون ایجاد شلوغی یا جابجایی دندان‌های دیگر وجود نداشته باشد، کشیدن دندان برای جلوگیری از آسیب به دندان‌های اطراف یا حفظ تراز مناسب توصیه می‌شود.

بیماری لثه: اگر دندان عقل تا حدی روییده باشد، تمیز کردن صحیح آنها ممکن است دشوارتر باشد، که می تواند خطر بیماری لثه و سایر مشکلات سلامت دهان را افزایش دهد. در این موارد،  ممکن است برای جلوگیری از آسیب بیشتر به لثه و دندانها کشیدن دندان توصیه شود.

پوسیدگی یا آسیب: اگر دندان عقل پوسیده یا آسیب دیده باشد، ممکن است برای جلوگیری از عفونت یا حفظ سلامت دندان های اطراف نیاز به برداشتن آنها باشد.

زمان کشیدن دندان عقل بسته به هر مورد می تواند متفاوت باشد. در برخی موارد ممکن است به محض بیرون آمدن دندان عقل نیاز به برداشتن داشته باشد، در حالی که در موارد دیگر ممکن است قبل از تصمیم گیری منتظر بماند و رشد آنها را زیر نظر گرفت. دندانپزشکان ممکن است معاینات منظم و اشعه ایکس را برای نظارت بر رشد و موقعیت دندان عقل و تعیین بهترین زمان برای کشیدن دندان در صورت نیاز توصیه کنند. ضروری است در مورد مزایا و خطرات کشیدن دندان عقل با دندانپزشک خود صحبت کنید تا بهترین اقدام را برای شرایط خود تعیین کنید.

علائم درد دندان عقل می تواند متفاوت باشد، اما برخی از علائم و نشانه های رایج عبارتند از ;

درد در پشت دهان یا فک، اغلب در یک یا هر دو طرف.

تورم یا قرمزی لثه های اطراف دندان عقل.

لثه حساس یا دارای خونریزی.

مشکل در باز کردن دهان.

بوی بد دهان یا طعم نامطبوع در دهان.

درد یا مشکل در جویدن یا گاز گرفتن.

سردرد یا درد فک یا حتی درد گوش.

اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، ممکن است نشانه ای از درد دندان عقل یا یکی دیگر از مشکلات سلامت دهان باشد و باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید.

برای تشخیص مشکلات آینده دندان عقل، شرکت در معاینات دندانپزشکی و اشعه ایکس که می تواند به دندانپزشکان کمک کند رشد و موقعیت دندان ها را کنترل کنند، مهم است. اگر در اواخر نوجوانی یا اوایل ۲۰ سالگی خود هستید، ممکن است بخواهید با دندانپزشک خود در مورد دندان عقل خود صحبت کنید، حتی اگر هیچ علامتی را تجربه نکنید. دندانپزشک شما می تواند موقعیت دندان عقل شما را ارزیابی کند و توصیه هایی برای درمان بیشتر، مانند کشیدن یا نظارت بر رشد آنها در طول زمان ارائه دهد.

اما دقت کنید که در ادبیات تازه دندانپزشکی برای افرادی با سن کمتر از ۳۰ سال معمولا کشیدن دندان عقل توصیه میشود با اینجال ما به شما توصیه میکنیم قبل از انجام هر کاری با یک دندانپزشک متخصص مشورت کنید.

بهترین سن برای کشیدن دندان عقل بسته به هر مورد می تواند متفاوت باشد. به طور کلی، توصیه می شود که دندان عقل در سن قبل از ۳۰ سالگی برداشته شود و این کار باعث سهولت و پیچیدگی کمتری می شود و حتی بدن توانایی بهتری برای ترمیم دارد.

علاوه بر این، اگر دندان عقل باعث درد، عفونت یا سایر مشکلات شود، ممکن است نیاز باشد بدون توجه به سن فرد، در اسرع وقت برداشته شود. زیرا تاخیر در درمان می تواند منجر به عوارض جدی تری شود.

مهم است که با دندانپزشک یا جراح دهان خود در مورد بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل بر اساس نیازها و شرایط فردی خود صحبت کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا بهترین روش را برای سلامت دهان خود تعیین کنید.

دندان عقل همیشه کشیده نمی شود زیرا همیشه مشکلی ایجاد نمی کند. در برخی افراد، دندان عقل به درستی رشد می کند و باعث درد، عفونت یا سایر مشکلات دندانی نمی شود. علاوه بر این، همه افراد دندان عقل ندارند.

اگر دندان عقل مشکلی ایجاد نمی کند و سن شما از ۳۰ سال گذشته دندانپزشکان توصیه می کنند آنها را در جای خود بگذارید و به مرور زمان آنها را تحت نظر بگیرید تا مطمئن شوید که در آینده مشکلی ایجاد نمی کنند. در برخی موارد، از جمله قبل از ۳۰ سالگی دندانپزشکان ممکن است برداشتن دندان عقل را به عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای جلوگیری از مشکلات بعدی توصیه کنند.

با این حال، اگر دندان عقل باعث درد، عفونت، آسیب به دندان های اطراف یا سایر مشکلات بهداشت دهان و دندان می شود، ممکن است نیاز به برداشتن داشته باشد. در این موارد، دندانپزشکان کشیدن دندان های آسیب دیده را برای جلوگیری از آسیب بیشتر و حفظ سلامت دهان توصیه می کنند.

احساس اضطراب یا ترس در مورد کشیدن دندان عقل غیر معمول نیست. با این حال، مراحلی وجود دارد که می‌توانید برای مدیریت ترس و راحت‌تر کردن فرآیند انجام دهید:

با دندانپزشک یا جراح دهان خود صحبت کنید: به دندانپزشک یا جراح دهان خود اجازه دهید از ترس ها و نگرانی های شما مطلع شود. آنها می توانند به توضیح روش، پاسخ به سوالات شما و ارائه راهنمایی در مورد مدیریت درد و تسکین اضطراب کمک کنند.

گزینه‌های آرام‌بخشی را در نظر بگیرید: گزینه‌های آرام‌بخش مختلفی در دسترس هستند که می‌توانند به شما کمک کنند در طول عمل احساس آرامش و راحتی بیشتری داشته باشید. دندانپزشک یا جراح دهان شما می تواند گزینه ها را با شما در میان بگذارد و به شما کمک کند تا تصمیم بگیرید کدام یک برای شما بهترین است.

از تکنیک‌های تمدد اعصاب استفاده کنید: تنفس عمیق، تجسم و سایر تکنیک‌های تمدد اعصاب می‌تواند به آرامش اعصاب و کاهش اضطراب کمک کند. ممکن است بخواهید این تکنیک ها را قبل از عمل تمرین کنید و در طول قرار ملاقات از آنها استفاده کنید.

یک فرد حمایت کننده بیاورید: همراه داشتن یک دوست یا یکی از اعضای خانواده در طول عمل می تواند حمایت عاطفی را فراهم کند و به شما کمک کند احساس راحتی بیشتری داشته باشید.

دستورالعمل‌های بعد از عمل را دنبال کنید: پیروی از دستورالعمل‌های دندانپزشک یا جراح دهان می‌تواند به بهبودی آرام و کاهش خطر عوارض کمک کند.

مهم است که به خاطر داشته باشید که کشیدن دندان عقل یک روش رایج است و دندانپزشکان و جراحان دهان در کمک به بیماران برای مدیریت ترس و ناراحتی خود با تجربه هستند. با انجام مراحل بالا می توانید به مدیریت ترس خود کمک کنید و تجربه راحت تری داشته باشید.

برای مطالعه بیشتر به مقاله مراقبت های پس از جراحی دهان و دندان بروید.

در برخی موارد، بسته به موقعیت فرد و موقعیت دندان ها، ممکن است روش های جایگزینی برای کشیدن دندان عقل وجود داشته باشد. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

جراحی فلپ برای برداشت لثه: گاهی اوقات ممکن است که دندان نهفته که زیر لثه است باعث ایجاد التهاب اطراف دندان میشود که با جراحی فلپ لثه برداشته میشود و بهداشت آن ناحیه راحتتر میشود.

رویکرد انتظار و مراقبت: اگر دندان عقل هیچ مشکلی ایجاد نمی کند، برخی از دندانپزشکان ممکن است روش انتظار و دیدن را توصیه کنند، و در طول زمان دندان ها را تحت نظر داشته باشند تا مطمئن شوند که در آینده مشکلی ایجاد نمی کنند.

توجه به این نکته ضروری است که همه روش‌های جایگزین کشیدن ممکن است برای هر فردی مناسب نباشد و تصمیم برای دنبال کردن روش‌های جایگزین به سلامت دندان‌ها و موقعیت و رشد دندان‌ها بستگی دارد. ضروری است که با دندانپزشک یا جراح دهان صحبت کنید تا بهترین اقدام را برای شرایط فردی خود تعیین کنید.

نکشیدن دندان عقل نهفته که باعث ایجاد مشکل می شود می تواند منجر به تعدادی از عوارض شود، از جمله

درد و ناراحتی: دندان‌های عقل نهفته می‌توانند باعث درد و ناراحتی شوند، به‌ویژه اگر تا حدی روییده باشند یا دندان‌های دیگر را شلوغ کنند.

بیماری لثه: تمیز کردن دندان عقل نهفته ممکن است دشوارتر باشد و منجر به افزایش خطر بیماری لثه، عفونت و پوسیدگی شود.

پوسیدگی و آسیب دندان: دندان عقل نهفته می تواند باعث پوسیدگی و آسیب به دندان های اطراف و همچنین آسیب به استخوان فک شود. که در نتیجه آن حتی به جا به جایی بقیه دندان ها میتوان اشاره کرد.

کیست و تومور: دندان عقل نهفته گاهی می تواند منجر به تشکیل کیست و تومور شود که می تواند باعث آسیب به استخوان فک و دندان های اطراف شود.

مشکلات سینوسی: دندان عقل نهفته در فک بالا می تواند باعث مشکلات سینوسی از جمله درد سینوسی و عفونت شود.

در برخی موارد، عوارض ناشی از دندان عقل نهفته می‌تواند منجر به مشکلات سلامتی جدی‌تری مانند عفونت فک یا عفونت‌های سیستمیک شود.

ضروری است که با دندانپزشک یا جراح دهان در مورد خطرات و عوارض احتمالی نکشیدن دندان عقل نهفته و همچنین بهترین اقدام برای شرایط فردی خود صحبت کنید.

دندان عقل یا دندان آسیاب سوم گاهی اوقات می تواند باعث مشکلاتی مانند درد، عفونت و شلوغی دندان های دیگر شود. در برخی موارد، کشیدن دندان عقل ممکن است ضروری باشد.

دو روش برای کشیدن دندان عقل وجود دارد: با یا بدون جراحی. اینکه آیا جراحی لازم است یا نه به عوامل متعددی از جمله موقعیت و جهت دندان ها، تعداد دندان هایی که باید برداشته شوند و سن و سلامت کلی بیمار بستگی دارد.

اگر دندان عقل به طور کامل روییده و به درستی در جای خود قرار گیرد، اغلب می توان بدون جراحی آن ها را خارج کرد. این یک روش نسبتا ساده است که می تواند توسط دندانپزشک یا جراح دهان در مطب خود انجام شود. معمولاً از بی حسی موضعی برای بی حس کردن ناحیه اطراف دندان استفاده می شود و سپس دندان با دقت لق می شود و خارج می شود.

اگر دندان عقل نهفته باشد یا تا حدی بیرون بیاید، ممکن است جراحی لازم باشد. در این حالت، دندانپزشک یا جراح دهان باید برای دسترسی به دندان، یک برش کوچک در بافت لثه ایجاد کند. گاهی اوقات، ممکن است لازم باشد دندان قبل از برداشتن آن به قطعات کوچکتر بریده شود. بیهوشی عمومی یا آرامبخشی آگاهانه ممکن است بیمار را در طول عمل راحت نگه دارد.

به طور کلی، جراحی برای دندان عقل که باعث ایجاد مشکلاتی مانند عفونت، درد یا آسیب به دندان های مجاور می شود، توصیه می شود. علاوه بر این، اگر دندان عقل احتمالاً در آینده مشکل ایجاد کند، حتی اگر علائم فوری وجود نداشته باشد، ممکن است جراحی توصیه شود. دندانپزشک یا جراح دهان می تواند به شما در تشخیص اینکه آیا جراحی در مورد خاص شما ضروری است یا خیر کمک کند.

پیشنهاد ما

قبل از انجام خدمات دندانپزشکی، باید به توصیه یک پزشک متخصص گوش دهید و با توجه به نیازهای شخصی خود تصمیم بگیرید و شیوه مناسب را انتخاب کنید.

دکتر میلاد عشقی

سوالات متداول

بهترین زمان کشیدن دندان عقل معمولا قبل از ۳۰ سالگی میباشد زیرا توانایی دهان برای ترمیم بیشتر میباشد.

بله، معمولا کشیدن یا جراحی دندان عقل درد دارد اما با توجه به بی حسی این موضع تقریبا هیچ احساس دردی نمیکنید مگر کمی احساس فشار در اثر کشیدن دندان عقل پس ما به شما اطمینان می دهیم که جای هیچ نگرانی نیست.

بله نکشیدن دندان عقل میتواند منجر به عوارض جدی برای دندان و دهان شما شود که از جمله مهمترین آن میتوان به پوسیدگی و آسیب دندان اشاره کرد. دندان عقل نهفته می تواند باعث پوسیدگی و آسیب به دندان های اطراف و همچنین آسیب به استخوان فک شود. که در نتیجه آن حتی به جا به جایی بقیه دندان ها میتوان اشاره کرد.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلینیک دکتر میلاد عشقی