میتوانید از طریق دکمه ویدیو را دانلود کنید
۱
۲
۳
۴
اشتراک گذاری با دوستان:
هر لبخند میتواند اثر مهمی در زندگی ما داشته باشد و زیبایی لبخند، این اثر را دو چندان میکند که برای رسیدن به آنها باید از راههای درمانی متفاوتی از جمله ارتودنسی و کامپوزیت استفاده کرد. کامپوزیت یکی از مهمترین درمان های دندانپزشکی زیبایی برای رسیدن به لبخندی زیباتر میباشد و ارتودنسی دندان علاوه بر زیبایی برای اصلاح جای دندان که کارکرد درمانی نیز دارد استفاده میشود. در این مسیر یکی از سوالات عمده مراجعین استفاده از ارتودنسی یا کامپوزیت برای درمان میباشد که گاهی از سوال کامپوزیت به جای ارتودنسی نیز برای پیدا کردن جواب خود استفاده میکنند.
ابتدا باید این را دانست که هر لبخند زیبا از ویژگی های مهمی برخوردار است از جمله:
اگر دندانپزشکی زیبایی انجام داده اید حتما سر بزنید: مراقبت های پس از درمان زیبایی
تاثیر رنگ دندان در لبخند زیبا
رنگ دندان یکی از بارزترین چیزهایی است که افراد هنگام در نظر گرفتن یک لبخند جذاب به آن فکر می کنند. متأسفانه گذشت زمان میتواند باعث تغییر رنگ دندانها و زرد شدن آنها شود. سفید کردن دندان، در از بین بردن لکه ها عالی است ، اما همه افراد مینای طبیعی سفیدی ندارند و گاهی اوقات مینای نازک باعث نمایان شدن عاج می شود. در این صورت میتوانیم از روکش یا کامپوزیت ونیر برای سفید کردن دندانها استفاده کنیم.
تاثیر موقعیت، فاصله و شکل دندان در لبخند زیبا
دندان هایی که شکاف دارند یا بیش از حد شلوغ هستند شکل مناسبی به لبخند شما نخواهند داد و همینطور لب پریدگی یا از دست دادن شکل مناسب دندان لبخند شما را بیش از پیش تحت تاثیر قرار می دهد.
به طور مثال مانند زمانی است که دندان های بالایی شما کمی روی دندان های پایین شما کشیده می شوند که خود این مورد و یا به طورکلی از دست دادن موقعیت دندان نسبت به موقعیت طبیعی میتواند در زیبایی لبخند شما تاثیر گذار باشد.
اقدامات مهم پس از ارتودنسی برای اصلاح موقعیت دندان ها:مراقبت های پس از ارتودنسی دندان
کامپوزیت چیست؟
کامپوزیت دندان مخلوطی از رزین یا ترکیبی از شیشه و پلاستیک است. به دلیل پایداری و ایمنی آن در روش های دندانپزشکی – از جمله پر کردن حفره، ترمیم و تغییر شکل زیبایی – بسیار محبوب است. برخلاف پرکنندههای فلزی گذشته، کامپوزیت مزیت زیبایی شناختی زیادی نیز دارد. همچنین میتوان آن را تا حد زیادی مطابق با رنگ دندان خود انتخاب کرد، به طوری که پس از قرار دادن، تقریباً غیرقابل تشخیص باشد.اغلب از کامپوزیت دندان برای پر کردن حفره ها استفاده می شود، اما می تواند برای بهبود ظاهر دندان، تغییر رنگ یا شکل دندان نیز استفاده شود که به صورت لایه ای اعمال و جلا داده می شود تا با دندان مطابقت داشته باشد. کامپوزیت از ساختار طبیعی دندان پشتیبانی می کند و به محافظت در برابر شکستگی و تغییرات دما کمک می کند.
به طور کلی باید بدانید که کامپوزیت برای ترمیم دندان و همینطور به مقاصد زیبایی با اصطلاح کامپوزیت ونیر استفاده میشود.
اگر قصد استفاده از کامپوزیت دندان را دارید حتما بخوانید: قیمت کامپوزیت دندان
ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی یک درمان تخصص دندانپزشکی است که به تشخیص، پیشگیری، مدیریت و اصلاح دندانها و فکهای نامناسب میپردازد. یک درمان رایج برای دندان هایی که در موقعیت نادرست قرار گرفته و معمولا زمان درمان از یک تا دو سال طول می کشد. ارتودنسی طیف وسیعی از گزینه های درمانی را برای صاف کردن دندان های کج، رفع ساختار نامنظم دندان و تراز کردن صحیح فک ها ارائه می دهد. اگر هر یک از این علائم یا نگرانیها را در فرزندتان یا خودتان تشخیص میدهید، ممکن است وقت آن باشد که با یک متخصص ارتودنسی مشورت کنید.
- از دست دادن زودهنگام یا دیررس دندان های شیری
- مشکل در جویدن یا گاز گرفتن
- تنفس دهانی
- فک هایی که جابجا می شوند، صدا تولید می کنند، بیرون زده یا فرورفته هستند
- مشکل گفتار
- گاز گرفتن گونه یا گاز گرفتن سقف دهان
- دندان های بیرون زده
- دندان هایی که به صورت غیر طبیعی به هم می رسند یا اصلا به هم نمی رسند
- عدم تعادل یا عدم تقارن صورت (ویژگی های نامتناسب با بقیه قسمت های صورت)
- ساییدن یا فشردن دندان ها
- ناتوانی در بستن راحت لب ها
کامپوزیت به عنوان جایگزین ارتودنسی
درمان ارتودنسی یک راه حل سریع نیست. این یک فرآیند بیولوژیکی پیچیده است که شامل تغییراتی در استخوانهای فک، استخوانهای صورت و بافت نرم با جابجایی دندانها به موقعیتهای جدید است. بسیاری از بیماران به دلایل مختلفی از درمان ارتودنسی خودداری می کنند. برای برخی از بیماران، این درمان ممکن است خیلی گران باشد یا زمان زیادی ببرد. بسیاری از بیماران مسنتر ناراحتی ناشی از پوشیدن بریس و نظم و انضباط مربوط به رعایت صحیح درمان را دوست ندارند. گاهی ممکن است مشکلات مربوط به لثه اجازه حرکت و ثبات مناسب دندان ها را ندهد. خوشبختانه، بیمارانی که ترجیح می دهند ارتودنسی نشوند، گزینه های ترمیمی دیگری نیز دارند. دندان های جلویی با شکل ناهنجار اغلب می توانند از نظر زیبایی از طریق کامپوزیت درمان شوند. درمان این موارد به صورت فردی است و موفقیت نهایی ممکن است به مهارت پزشک و شدت نامناسب بودن دندان مربوط باشد. مواد کامپوزیت میتوانند گزینه ایدهآلی برای درمان دندانهای جلویی روی هم قرار گرفته یا نامناسب باشند. باید به این واقعیت توجه داشته باشیم که در برخی موارد نباید اقدام به این درمان کرد زیرا همپوشانی شدید یا زاویه دار شدن بیش از حد نیاز به برداشتن بیش از حد دندان دارد و فقط باید به صورت ارتودنسی درمان شود.
کامپوزیت همراه با ارتودنسی
درمان ارتودنسی به اطمینان از عملکرد صحیح دندان ها و ایجاد لبخند سالم کمک می کند. یک لقمه را به درستی گاز گرفتن، جویدن و صحبت کردن را برای شما آسان تر می کند. تمیز کردن دندانهای نامرتب سختتر است و میتواند باعث ساییدگی غیرطبیعی مینای دندان شود که منجر به روشهای دندانپزشکی گسترده و پرهزینه می شود اما استفاده از ترمیمهای کامپوزیت با مواد ترمیمی مدرن برای شکلدهی و ترمیم دندانها در ترکیب با درمان ارتودنسی، حوزه کاربردی متنوع و گستردهای را ارائه میدهد. تاکید بر زیبایی شناسی در فرهنگ کنونی ما منجر به افزایش علاقه بیماران به گزینه هایی برای دستیابی به ظاهر مطلوب شده است. درمان ارتودنسی دندان های نامرتب از دیرباز یک استاندارد ثابت برای حل مشکلات زیبایی و عملکردی دندان بوده است و گاهی به دلیل بد شکل بودن دندان و یا ناراضی بودن مراجعه کننده نسبت به رنگ دندانهای خود باعث میشود در کنار ارتودنسی درمان کامپوزیت نیز انجام شود. معمولا به دلیل طول درمان یک یا دوجلسهای کامپوزیت ابتدا درمانهای مربوط به ارتودنسی صورت گرفته و سپس به درمان کامپوزیت پرداخته میشود.
مزایا و معایب ارتودنسی
مزایا
-افزایش اعتماد به نفس
لبخندی که می توانید به آن افتخار کنید یکی از مزایای آشکار درمان ارتودنسی است. افرادی که از لبخند خود راضی هستند در درون خود و اطرافیانشان اعتماد به نفس بیشتری دارند. جای تعجب نیست که والدین می خواهند بهترین شانس موفقیت را برای فرزندان خود فراهم کنند.
-کاهش خطر بیماری و آسیب
شکل مناسب دندان ها و فک ها ممکن است مشکلات سلامت جسمی را کاهش دهد یا از آن جلوگیری کند. دندان های صاف کمتر مستعد ابتلا به پوسیدگی، بیماری پریودنتال (لثه) ویا آسیب دیدگی هستند. دندان های صاف پلاک کمتری را جمع آوری می کنند که یک عامل خطر برای بیماری پریودنتال است. دندان های بیرون زده بالا بیشتر در معرض شکستگی در تصادف هستند، بنابراین جابجایی و تراز کردن آنها با دندان های دیگر می تواند منجر به کاهش خطر شکستگی شود.
-بهبود بهداشت دهان و دندان پس از انجام درمان
هنگامی که دندان ها به درستی تراز شوند، تمیز نگه داشتن آنها آسان تر است. نامرتبی دندان ها همچنین می تواند باعث ساییدگی غیرطبیعی سطوح دندان، جویدن و فشار بر بافت لثه و استخوانی که از دندان ها حمایت می کند، شود. در موارد شدید، ناهماهنگی مفاصل فک می تواند منجر به سردرد مزمن یا درد در صورت یا گردن شود.
معایب
-زمان و قیمت بالای درمان
برای برخی از مراجعین که با مشکلات جزئی سر و کار دارند این درمان ممکن است خیلی گران باشد یا زمان زیادی ببرد که با مشورت با پزشک شاید بتوانند از یک درمان جایگزین بهتر استفاده کنند.
-پوسیدگی دندان یا بیماری لثه در حین درمان
هنگام استفاده از بریس، قسمتهایی از دندانها و لثهها که نزدیک یا زیر سیمها و براکتها هستند به سختی تمیز میشوند. هنگامی که دندان ها به دقت تمیز نمی شوند، ذرات غذا می توانند در این نواحی به دام بیفتند. این اجازه می دهد تا پلاک دندانی جمع شود که خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه را افزایش می دهد .
-واکنش های آلرژیک
به ندرت، یک بیمار ارتودنسی ممکن است واکنش آلرژیک به لاستیک لاتکس موجود در کش ها یا فلز مورد استفاده در بریس ها را تجربه کند. اگر شما یا فرزندتان هر گونه حساسیت شناخته شده به نیکل یا لاتکس دارید، باید قبل از شروع هر گونه درمانی، ارتودنتیست خود را مطلع کنید. در این موارد، کش های بدون لاتکس و فلزات جایگزین وجود دارد که می توان از آنها استفاده کرد.
-آسیب های بافت نرم و زخم های ناشی از آن
وقتی از بریس استفاده می کنید، بافت های داخلی، لب ها و لثه های شما ممکن است در جایی که با براکت ها و سیم های فلزی تماس دارند احساس درد کنند. همچنین ممکن است دچار زخمهایی شوید که در آن بافتهای حساس داخلی دهان به اجزای فلزی سخت بریسها ساییده میشوند. در صورت بروز هر یک از این مشکلات، متخصص ارتودنسی میتواند درمان مناسب را برای کاهش درد و تحریک و کمک به بهبود نقاط حساس تجویز کند.
-تحلیل ریشه
تحلیل ریشه، کوتاه شدن ریشه در طول بریس است. گاهی اوقات این چیزی بیش از یک کاهش جزئی نوک ریشه نخواهد بود و هیچ مشکلی در دراز مدت برای آن دندان ها ایجاد نمی کند. به ندرت، برخی از بیماران ممکن است یک دوم یا بیشتر از آن را در کوتاه شدن ریشه تجربه کنند. این می تواند به طور قابل توجهی بر سلامت و ثبات طولانی مدت دندان های آسیب دیده تأثیر بگذارد.
اگرچه علت دقیق این امر به طور کامل شناخته نشده است، اما به نظر می رسد استفاده از بریس ها در مدت زمان طولانی (بیش از ۲ تا ۳ سال) احتمال وقوع آن را افزایش می دهد. بسیاری از متخصصان ارتودنسی برای تعیین اینکه آیا تحلیل ریشه در طول درمان رخ داده است یا خیر، عکسبرداری اولیه، اواسط درمان و نهایی را انجام میدهند.
-بازگشت دندان به موقعیت اولیه
این یک عارضه نیست بلکه یک پیامد بالقوه است. حرکت و جابجایی دندان ها پس از برداشتن بریس ها است. به بیماران پس از درمان برای جلوگیری از بازگشت دندان، نگهدارندههایی ارائه میشود و اگر طبق دستورالعمل استفاده نشود، خطر بازگشت دندان ها بسیار زیاد است، بهویژه بلافاصله پس از برداشتن بریسها.
حتی چند سال پس از براکت ها تمایل به حرکت دندان ها وجود دارد، اما این اغلب به دلیل تغییرات طبیعی مرتبط با سن است که تقریباً در هر بیمار به درجات مختلف رخ می دهد. استفاده طولانی مدت از نگهدارنده ها می تواند به جلوگیری از این امر کمک کند.
مزایا و معایب کامپوزیت
مزایا
-
یکی از مزایای دندان های کامپوزیت تاثیر بسیار خوبی است که بر روی ظاهر دندان ها می گذارد. با کامپوزیت دندان ها دیگر زرد نخواهند شد و اعتماد به نفس بیشتری به دست خواهید آورد. علاوه بر این، عیوب و پوسیدگی دندان های شما کاملا پوشانده می شود و خنده شما زیباتر می شود.
-
اگر مواد کامپوزیت استفاده شده برای دندان شما کیفیت خوبی داشته باشد، می توان از آن برای مدت طولانی استفاده کرد. در هر صورت برخی از مواد کامپوزیت دندان پس از مدتی نیاز به تعمیر خواهند داشت.
-
یکی دیگر از مزایای کامپوزیت دندان این است که مواد کامپوزیت دندان به صورت یک لایه محکم و سخت روی دندان شما قرار می گیرد. در نتیجه دندان های شما در برابر شکستگی و آسیب مقاوم تر خواهند بود.
-
یکی دیگر از مزایای دندان های کامپوزیت این است که در صورت شکستگی یا آسیب به راحتی قابل ترمیم هستند.
-
اگر از مواد کامپوزیت فقط برای ظاهر دندان های خود استفاده می کنید، در این صورت نیازی به تراشیدن دندان ها نیست. همچنین هزینه کامپوزیت دندان نسبت به سایر روش های مورد استفاده برای سفید کردن و بهبود ظاهر دندان بسیار کمتر است.
-
سرعت انجام این درمان در نسبت با درمانهایی مثل ارتودنسی میتواند یک مزیت فوق العاده باشد بخصوص برای حذف فاصله در دندانهای جلویی و یا ترمیم های جزئی دندان
معایب
- یکی از معایب کامپوزیت این است که برخی افراد پس از قرار دادن کامپوزیت روی دندان های خود توسط دندانپزشک دچار حساسیت می شوند. البته تعداد افرادی که از حساسیت های دندانی رنج می برند بسیار کم است.
- اگر به طور مداوم از نوشیدنی ها یا نوشابه های کافئین دار یا مشروبات الکلی استفاده می کنید، باید بدانید که مواد کامپوزیت خیلی سریع تحت تأثیر ترکیبات این نوشیدنی ها قرار می گیرند و ممکن است لکه شوند.
- معمولا این روش ترمیم دندان شامل تمام ردیف های دندان نمی شود. اگر فردی هستید که می خواهید تمام دندان های بالا و پایین خود را ترمیم کنید، بهتر است از روش هایی مانند لمینت استفاده کنید. کامپوزیت معمولا برای یک تا چند دندان مناسب است.
- اگر مراقبت و درمان پس از کامپوزیت به درستی انجام نشود، ممکن است لثه شما ملتهب یا عفونی شود. البته عفونت یا التهاب کاملا موقتی است. اما بهتر است تمام موارد پیشگیری را از دندانپزشک خود بخواهید.
شاید برای شما مفید باشد: کامپوزیت یا روکش دندان برای ترمیم
پیشنهاد ما
قبل از انجام خدمات دندانپزشکی، باید به توصیه یک پزشک متخصص گوش دهید و با توجه به نیازهای شخصی خود تصمیم بگیرید و شیوه مناسب را انتخاب کنید.

سوالات متداول
آیا اطرافیان می توانند کامپوزیت دندان من را تشخیص دهند؟
کامپوزیت های مورد استفاده دقیقاً شبیه دندان های طبیعی طراحی می شوند بنابراین تشخیص آنها سخت خواهد بود.
آیا می توان از کامپوزیت برای رفع همه مشکلات دندانی استفاده کرد؟
کامپوزیت را می توان برای رسیدگی به طیف وسیعی از مشکلات دندانی مانند شکستگی، ترک خوردگی و تغییر رنگ به کار برد اما محدودیت هایی نیز دارد. به عنوان مثال، کامپوزیت دندان به تنهایی نمی تواند برای رفع مشکلاتی مانند یک دندان عفونی یا کجی بیش از حد دندان استفاده شود.
بهتر است در چه سنی درمان ارتودنسی انجام شود؟
ارتودنسی میتواند در هر سنی انجام شود. رفع تعداد بسیاری از مشکلات ارتودنسی در سنین کودکی و پیش از اینکه رشد فک کند شود سادهتر است. درمان زودهنگام ممکن است به این معنا باشد که بیمار به این وسیله میتواند از جراحی و بروز عوارض و مشکلات جدیتر اجتناب کند. متخصصین ارتودنسی توصیه میکنند که اگر در کودکی مشکلی توسط والدین یا پزشک متخصص کودک مشاهده شد تا سن ۷ سالگی یا پیش از آن حتما به ارتودنتیست مراجعه کند.